🔹دپارتمان هنرهای تجسمی کودک
آموزشگاه و مرکز مهارت آموزی هنرهای تجسمی نواآفرین، مرکز تخصصی هنر کودک با رویکردهای نوین آموزشی در ضمینه آموزش نقاشی
و نقاشی خلاق کودکان ،خلاقیت برای کودکان، طراحی ذهنی و عینی برای کودکان، آموزش قصه گویی و تصویر سازی برای کودکان، آموزش کلاژ و اسمبلینگ assemblingبرای کودکان، آموزش خوشنویسی برای کودکان، آموزش عکاسی برای کودکان، آموزش چیدمان در معماری داخلی برای کودکان، آموزش ساخت حجم برای کودکان و ...
در دنیا رویکردها و الگوهای مختلفی برای آموزش کودکان و نوجوانان وجود دارد. آشنایی با رویکردهای آموزشی فرصتی است تا بتوان برای آموزش هنر به كودكان در گروه های مختلف سني ، آموزش هایی متناسب و مناسب فراهم کنيم، در زير عناوين رويكردهاي نوين آموزشي آمده است كه هر كدام از آنها را خدمت شما معرفي ميكنيم :
1-رويكرد آموزشي انسان گرا
در زندگینامه آلبرت اینشتین آمده است که او در دو مدرسه رسمی روزگار خود نتوانست دانش آموز موفقی باشد و اخراج شد. در آن زمان ، مدرسه ای در مرز سوئیس و المان تاسیس شده بود که با رویکرد «انسان گرا» و بر مبنای دیدگاه های «یوهان هانریش پستالوزی » (۱۷۴۶–۱۸۲۷) اندیشمند تربیتی، اداره می شد.
این مدرسه برخلاف رویکردهای متداول و رسمی آموزشی، بر تفاوت های فردی و احترام به فردیت کودکان تأکید داشت و دانش آموزان در اداره مدرسه رای داشتند. بازی و طبیعت نیزدو رکن دیگر این مدرسه بود.
اینشتین که در دو مدرسه قبلی، به عنوان «شاگرد تنبل» تحقیر می شد. در مدرسه جدید که با رویکرد انسان گرا اداره می شد، شکوفا و در نهایت یکی از دانشمندان بزرگ تاریخ شد.
2-رویکرد مونته سری
در این رویکرد که به نام بنیانگذاران، «ماریا مونته سری» (زادهٔ ۱۸۷۰ – درگذشتهٔ ۱۹۵۲) نامیده می شود، بازی، اسباب بازی و استقلال عمل کودکان ، رکنهای اساسی هستند. به عنوان مثال، به جای اینکه معلم، روی تخته حروف الفبا را بنویسد و یکیک به بچه ها معرفی کند، حروف الفبا را که با چوب درست شده اند در میان وسایل بازی بچه ها قرار می دهد و بدین ترتیب حروف الفبا تبدیل به اسباب بازی می شوند و کودکان بعد از مدتی در طول فعالیت ها و بازی های روزانه، حروف الفبا را می آموزند.
جالب اینجاست که اگر از این کودکان بپرسید: «چه کسی حروف الفبا را به شما یاد داد؟» خواهند گفت: «هیچکس، خودم یاد گرفتم» .
3-رویکرد والدروف
والدورف، یک کارخانه سیگارسازی بود که مدیرش از یک صاحب نظر اموزشی به نام درودلف اشتاینر خواست با هزینه او، مدرسه ای غیردولتی تأسیس کند که در آن، دانش آموزان به معنای واقعی کلمه، انسان و مسئول بار بیایند.
در مدارس والدروف، هنرهای نمایشی جزء برنامه های اصلی مدرسه است.
در این رویکرد. هنر، اخلاق، کشف خویشتن. ارتباط آموزه های مدرسه با آنچه دانش آموز در زندگی واقعی تجربه میکند و مهارت های حسی حرکتی، عناصر اصلی آموزش را تشکیل میدهند و نیمی از توان و زمان مدرسه صرف این امور می شود و نیم دیگر به آموزش های رسمی.
هم اکنون در اروپا، این ایده مطرح است که:
برای رسیدن به صلح جهانی باید رویکرد والدروف را گسترش داد
چرا که فارغ التحصیلان آن، انسان های مهربان ، مسئول و صلح طلبی هستند.
رویکرد والدروف یکی از پر طرفدار ترین رویکردهای آموزشی جهان است.
4-رویکرد رجیو امیلیا
«رجیو امبلیا» نام شهر کوچکی در اینالیاست. بعد از جنگ جهانی دوم، مردم آنجا بقایای ادوات جنگی که در اطراف سهر مانده بودند را فروختند و پول خوبی نصیبشان شد.
آنها درباره نحوه خرج کردن پول با یکدیگر مشورت کردند؛ مردان می خواستند سینما بسازند، ولی زنان ساخت مدرسه را پیشنهاد کردند. در رأی گیری نهایی، زنان برنده شدند و پول در اختیار آنها قرار گرفت تا مدرسه را بنا کنند.
در اثنای ساخت مدرسه، معلمی به نام «لوریس مالاگاتسی» به آنها پیوست و با پذیرفتن مسئولیت آموزش کودکان ، ایده های خلاقانه خود را در مدرسه جدید اجرا کرد.
رویکرد رجیو امیلیا، هم کوکان پیش دبستانی را شامل می شود و هم دبستانی ها را.
در این رویکرد، هر چند کودکان بر اساس سنشان تفکیک می شوند، ولی عملا در مدرسه رجیو امیلیا، تفکیک سنی وجود ندارد و کودکان در تمام ساعات حضور در مدرسه، می توانند آزادانه حرکت و در فعالیت های مختلف مشارکت کنند. حتی برنامه هر روز هر گروه از کودکان، در ابتدای صبح با همفکری آنها و مربی شان تعیین می شود، فعالیت ها آزادانه و در جهت کشف استعدادهایشان است.
5-رویکردهای اسکوپ
این رویکرد ویژه کودکان فقیر است که توسط فردی به نام «دیوید ویکرد» بنا شده است تا آنها را برای استقلال مالی و نیز ورود به حیطه های مدیریتی آماده کند.
در این روش ابزار و وسایل بهصورت آرام آرام در کار تزریق میشود و در پی خلاق کردن و ایده پردازی در کودکان است.
6-رویکرد مبتنی بر تخیل
مبتکر این رویکرد، «کی ری ایگن» است. این رویکرد، تخیل کودکان را به عنوان و رکن اساسی آموزش به رسمیت می شناسد و از قصه گویی هدفمند برای انتقال
مفاهیم، حتی در درس ریاضی استفاده میکند.
7-رویکرد هوش های چندگانه
«هوارد گاردنر» دانشمند آمریکایی به انواع هوش قائل است:
- کلامی
- منطقی
- ریاضی
- موسیقیایی
- تجسمی
- جنبشی-حرکتی
- درون فردی
- برون فردی
- طبیعت گرا
- هستیگرا
در کنار این هوش ها، هوش هیجانی هم داریم که به قدرت انطباق انسان با محیط مربوط می شود.
نه قرار است و نه اساسا امکان دارد که همه انسان ها، همه این هوش ها را با هم و در حد اعلا داشته باشند. ممکن است یک کودک هوش ریاضی بالایی داشته باشد و در درس های ریاضی و فیزیک نمرات خوبی بیاورد و دیگری، هوش حرکتی اش فوق العاده باشد و بتواند یک قهرمان ورزشی شود. ممکن است فردی در چند هوش نمره بالایی داشته باشد، ولی همه هوش ها را نمی توان در فردی جمع کرد.
آموزش هنر به کودکان در آموزشگاه نواآفرین توسط افراد متخصص براساس رویکردهای انسانگرا ، مونته سوری، والدورف، های اسکوپ، رجیواملیا و هوش گاردنر صورت میگیرد. که باتوجه به توانمندی های هرکودک و به بهترین شکل ممکن در جهت پرورش و کسب مهارت های خاص هر گروه سنی انجام می گیرد.